Barcaffè

Vse o kavi

Še tako majhen korak je pomemben

olj ko sem se približevala prostorom tovarne Droga Kolinska, toliko bolj je v meni naraščalo nestrpno pričakovanje … Kaj vse me čaka na odprtju trening centra, kaj vse bom videla, še posebej pa sem se veselila same kave, ki sem jo potrebovala po vožnji od Zagreba do Ljubljane. Želela sem kavo, ki bi mi jo pripravili prav Barcaffèjevi baristi, kavo, ki me je že tolikokrat navdušila.

ELEGANTEN PRISTOP K PODROBNOSTIM

Dolga preproga zaščitene črne barve Barcaffè Prestige Espressa se je raztezala vse do vhoda, obdanega z ognjenimi     zublji zlate barve črk loga Barcaffè na prepoznavnih črnih skodelicah Prestige. Industrijski prostor, v katerem domuje sam center, je bil odlična podlaga za tovrstno pobudo. Velika tovarniška okna, ki brišejo meje z zidovi, ter povsem zastekljen prostor za trening so veliko prispevali k vizualnemu doživetju prav vsakega trenutka med odprtjem novega trening centra. Igra črnega in belega z decentnimi detajli in napisi, ki obiskovalce usmerjajo h kavi Barcaffè in govorijo o namenu prostora, je preverjen recept za elegantno doživetje dogajanja, povezanega s kavo. DJ-ji, ki so vrteli aktualne svetovne uspešnice, svetlobni efekti, pogostitev z modernim pristopom hrane, t. i. finger food, bar s koktajli, pripravljenimi s kavo, plesalke, nastop izvrstnega Magnifica, ki v svojih pesmih kombinira balkanske ritme, funk in elektronsko glasbo … Vse, prav vse je preslikavalo filozofijo Barcaffèja: sodoben pristop h kavi, skrb za proizvodnjo od samega zrna na rastlini do končnega izdelka, skodelice kave, ki je ne bi bilo brez strokovnega barista.

Voditeljica nas je spomnila, da nobeno jutro pravega ljubitelja kave ni enako, da imamo kavo radi, ker je fina in ker nam pomaga, da se prebudimo in da smo čez dan koncentrirani. Prav tako je dodala, da je kava dobra za prebavo. Po njenem nagovoru so nas pozdravili predstavniki Atlantic Grupe, ki so poudarili pomembnost kakovosti kave in vrhunske kontrole samega izdelka. Pozdravne govore je zaključil kavni tehnolog, ki nas je ob kratkem filmu o proizvodnji kave, od plantaž v Braziliji do prihoda v Slovenijo, seznanil o poti, ki jo opravi kava Barcaffè. Poudaril je, da se v proizvodnji uporablja izključno samo najbolj sveža kava, saj zrna s staranjem izgubljajo aromo, zato so Barcaffèjeve vrečke zavarovane z nepovratnimi plastičnimi ventili, ki izpuščajo pline, ki jih proizvajajo kavna zrna, vendar ne puščajo dostopa kisiku, ki zmanjšuje kakovost same kave. Barcaffè zares misli na vse podrobnosti.

ZAKLJUČNI DOTIK

Sproščeni obiskovalci so iskreno uživali v vsakem segmentu dogodka. Mojo radovednost pa je najbolj vzbujal dogodek v drugem nadstropju, v prostoru, v katerem potekajo treningi baristov. Veliko pronicljivost tega, da je prostor za trening postavljen v zgornje nadstropje, potrjuje to, da so baristi na samem vrhu poti kavnih zrn in krona odlične kave, zadnji stik s kavo, preden jo uporabnik užije. V drugo nadstropje si lahko vstopil samo v manjši skupini, kar je bilo namerno načrtovano, da je lahko vsak nemoteno opazoval pripravo kave, se pogovoril z baristi in popil kakovosten požirek tega aromatičnega napitka. Nestrpno sem čakala v vrsti pred črnim stopniščem, ki je prav tako skrivalo presenečenje: vsak korak je odkrival novo stopnico v pripravi odličnega espressa.

UMETNOST MLEČNE PENE IZ PRVE ROKE

Kar nekajkrat sem v življenju že poskusila pripraviti kavo s profesionalnimi aparati, brala sem o pripravi dobre kave, vendar nikoli nisem zares pripravljala tovrstne kave. Vedno sem se prepustila in zaupala rokam preverjenih baristov v svojih priljubljenih lokalih. V drugem nadstropju so nas pričakali Barcaffèjevi baristi iz Slovenije, Srbije in Hrvaške. Zelo sem se razveselila, ko sem zagledala Gorana Bartolovića, s katerim je opravljen intervju za to številko in čigar kave so me že tolikokrat navdušile. Radovedno sem preučila nastavitve na aparatih in pozorno spremljala umetnost z mlečno peno iz rok strokovnjakov, vpijala sem njihove besede … Oh, kako enostavno je bilo videti napraviti laboda iz mlečne pene! Obiskovalci so lahko tudi sami poskušali pripraviti kavo, vseeno pa si sama tega nisem upala, saj sem se bala, da se bo vsak moj poskus izdelave kave in latte arta končal kot velika abstrakcija. Udobno sem se namestila in opazovala proces nastanka odlične kave. In, da, resnično sem uživala.

KAVNA SADIKA ZA ČUDOVIT KONEC

Prostor za treninge baristov je Barcaffè opremil z navdihom sodobnosti. Tukaj seveda ne govorimo o strogem okolju, ki spominja na šolske prostore in v ljudeh pogosto budi negativno energijo, prostor, kjer je učitelj ločen od učencev, ki so razporejeni na drugi strani … Espresso aparati so tukaj krožno nameščeni v samem centru prostora, obiskovalci pa so pomešani z baristi, kar briše razlike med ljubitelji in vrhunskimi profesionalci. Tu so se našla tudi surova kavna zrna iz Brazilije, Etiopije in Indije, kar me je takoj vrnilo v otroštvo, ko je mama običajno kupovala surovo kavo in jo sama pražila. Kdo ve, morda sem prav od nje podedovala to strast do kave, od očeta pa najverjetneje ljubezen do pravega espressa. Zame namreč ne obstaja nič drugega.

Dvakrat sem se še vrnila v prostor za trening, popila sem nekoliko vrhunskih kav, uživala v vsakem trenutku te ode kakovostni kavi in trudu Barcaffèja, da celotno zgodbo o kavi pripoveduje povsem transparentno in s tem dokaže kakovost, ki jo želi posredovati ljudem. Tu ni nič prepuščeno naključju. Ob odhodu se je ta zgodba sklenila s podarjeno svežo kavno sadiko vsakemu obiskovalcu, ki so sicer prejeli še nekatera druga simbolična darilca. Zdaj lahko samo upam, da mi bo rastlinica uspevala in da bo moja Barcaffèjeva sadika kmalu tudi zacvetela. 

Vse novosti

Cookie policy

Da bo spletna stran lahko pravilno funkcionirala in da lahko izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke. Več informacij poiščite v naši  Politiki piškotkov.

Izbor piškotkov na tem spletnem mestu

Spletni strani omogočite ali onemogočite uporabo funkcionalnih in/ali oglaševalskih piškotkov, opisanih v nadaljevanju: