Vse o kavi

Robusta - robustna kava polnega okusa!

Ali ste vedeli?

Delež robuste v svetovni proizvodnji se je zadnja leta povečal s 30 na 40 odstotkov, in sicer zaradi priljubljenosti instant kave in rasti prodaje na azijskem trgu, kjer se priljubljenost kave, zlasti robuste, zelo hitro povečuje.

Država izvora

Tako kavna zrna robuste (Coffea canephora) kot tudi zrna arabike izvirajo iz Etiopije, danes pa so razširjena po vsem svetu. Največji izvoznik robuste je Vietnam, kjer je pridelajo  98 odstotkov; sledijo mu Brazilija, Indonezija, Indija in Uganda. Robusto so šele leta 1927 priznali kot vrsto kave, sto let po arabiki, znana pa je po specifičnem in opazno močnejšem okusu ter večjem deležu kofeina v primerjavi z arabiko.

2,5% Kofeina in približno od tri do sedem odstotkov sladkorja vsebuje okroglasto zrno, zaradi česar je bolj grenko in ima intenzivnejšo aromo kot arabika, kar ustreza ljubiteljem močne kave in kofeinskim odvisnežem. Svoje mesto na svetovni sceni je robusta našla po tem, ko je bolezen pokosila vse nasade občutljive arabike. Zrno robuste je znatno bogatejše z antioksidanti.

Pridelava

Zaradi svojih naravnih lastnosti je robusta lažja za pridelovanje kot arabika. Zaradi kofeina, ki je naravni pesticid, je odpornejša proti insektom, sezona nabiranja je daljša, uspeva tudi na nižjih nadmorskih višinah in na bolj suhih tleh, kjer arabika ne bi uspevala. Zaradi teh značilnosti je pridelovanje robuste cenejše in se pogosto uporablja kot vrsta, primerna za instant kavo. Uspeva skoraj v vseh vremenskih razmerah in sadeži, potem ko dozorijo, ostanejo skoraj nedotaknjeni na drevesu vse do časa za nabiranje, zrna arabike pa dokaj hitro padejo na tla, kjer zgnijejo in so zato neuporabna.

Kakovost

Zaradi občutljivosti arabike ter njene blažje in slajše arome, zaradi katere je bolj cenjena, se njeni vzgoji in predelavi posveča posebna pozornost. Robusta je bila pogosto zanemarjena in se je predelovala samo industrijsko, zaradi česar je bila manj kakovostna. Zaradi cenejše proizvodnje so robusto uporabljali večji pro-izvajalci, da bi jo približali širokim množicam.  V zadnjih letih pa je robusta doživela preporod. S pozorno predelavo te intenzivne kave se pridobiva skoraj enako kakovostna kava kot arabika, s svojim okusom ustreza pa ljubiteljem intenzivnih not čokolade in povečane grenkobe.

Vse novosti